Informasjon om mandalas

MANDALA

Mandala er et ord fra Sanskrit (et språk) og betyr ring eller sirkel med et midtpunkt. Sirkelen er symbolet for enhet og helhet. En mandala er mest kjent som meditasjonsforestilling i Tibet, Nepal og India. Men mandalaen forekommer overalt: bl. a. i naturen (spindelvev, blomster), kulturen, arkitekturen og i religioner.

Mandalabrodering eller tegning er kjent i Nederland, men finnes også i USA, Tyskland, England og Spania. I Norge er mandalaen ikke så kjent. Det finnes f. eks. bare ei bok om mandalas på norsk.

På internett fins det flere websider om mandalas og en som jeg kan anbefale er: www.mandalaproject.org

HVORDAN LAGER DU EN MANDALA?

Den blir laget uten mønster og du begynner i midten. Linjer, former og farger velges intuitivt. En mandala kan hjelpe for å finne indre ro, du kan komme tilbake til din indre kjerne og det kan være en veldig fin måte å slappe av på.

1992, MIN FØRSTE MANDALA

Min første mandala

I 1992 hadde jeg kontakt med en naturterapeut og han viste meg en brodert mandala. Det var en vennine som hadde brodert den til ham. Jeg husker fortsatt de fine fargene og det mønsteret som hun hadde laget. Det gjorde inntrykk og da jeg kom hjem fant jeg fram stoff, garn og nål og broderte min første mandala. Jeg begynte i midten og hadde ingen plan på forhand. Det kom bare ut. Jeg ble veldig overrasket over resultatet.

 

GEOMETRISK

Mandala nummer 2, 'Geometrisk'

Å brodere min første mandala hadde gitt meg veldig mye glede og jeg bare fortsettet. De første to mandalas ('Min første' og 'Geometrisk') har jeg brodert med to tråder DMC moulinegarn. Jeg bruker Jobolanstoff som jeg kjøper i Nederland, 11 tråd per cm. Jeg syntes at det ble for tett med to tråder og senere brukte jeg bare en tråd. Da ble uttrykket mye lettere.

De stingene som jeg bruker mest er korssting over to tråd og attersting.

Garnet er som oftest vanlig DMC moulinegarn. Av og til bruker jeg Madeira silke. Den er litt tykkere en moulinegarn og har en spesiell glans. Veldig vanskelig å få tak i her i Norge.

Stoffet som jeg bruker er Jobolan. Det er en bomullsstoff og jeg bruker 11 tråd/cm. I kombinasjon med 1 tråd mouline blir det veldig fint.

SYSTEMET

Slik begynner du

Når jeg broderer en mandala begynner jeg i midten. I bildet ved siden av begynte jeg først med rødt. Etter det bygde jeg bare på: blå, gull, grønn, oransje og til slutt lila. Systemet er liksom at når du broder en form så gjenta du den tre ganger og så blir det symetrisk. Det høres kanskje litt vanskelig ut men du kan prøve deg frem.

Her har jeg brukt litt grovere Aidastoff med DMC Perlegarn.